HU / EN

Újbudai társasházak terve - Kajdócsi Jenő és csapata

Újbudai társasházak terve - Kajdócsi Jenő és csapata


Újbuda fejlődő, mostanában beépülő negyedébe tervezte Kajdócsi Jenő csapatával a három fehér tömbbe rendezett társasházát. A telekadottságoknak és a megbízói igényeknek is megfelelő, környezettudatos otthonok épülnek, melyek első üteme várhatóan ez év végére el is készül.

Általános leírás, telepítés, tájolás
A tervezési feladat 44 lakás és 4 iroda elhelyezése volt dél-Budán egy hosszú, keskeny telken. A lakóingatlanokkal és intézményi területekkel is határos területen olyan társasházat igyekeztünk kialakítani, amely megfelelő intim zónát, önálló életteret biztosít használóinak. A telepítést, az épület tagolását nagymértékben befolyásolta, a szokványosnak nem tekinthető 1/5 oldalarányú hosszúkás telekadottság. A kötöttségek mellett ez egyúttal lehetőséget is teremtett arra, hogy az épületek között viszonylag tág tereket alakítsunk ki, így a három tömb közel azonos használati értékkel rendelkezik.


A pinceszinten összekötött épülettömeg három (A, B, C épület) dilatációs egységből áll, a földszint fölött önálló épületként kialakítva. Ez egyúttal lehetővé teszi a szakaszolható kivitelezést, ami fontos szempont volt. Az épület tervezése során alapvető igényként jelentkezett a lehető legnagyobb összefüggő zöldfelület kialakítása. A telek kevésbé értékes északi, hosszanti oldalán alakítottuk ki azt a közlekedő sávot, amely az egyes tömbök gyalogos megközelíthetőségét biztosítja. A három tömeget - amennyire lehetett, a hézagosan zársorú telepítés lehetőségét kihasználva – kiszorítottuk erre az északi telekhatárra, így az ezzel ellentétes oldalon, a kedvező tájolási irányban jelentős méretű összefüggő zöldfelület alakulhatott ki.

A megfelelő talajvastagság elérése érdekében az épületek közötti pincefödémet lesüllyesztettük. Így a déli tájolású oldalkert teljes értékű tud lenni, kellemes mikroklímát teremt az egész lakóközösség számára. A lapos tetők egy része zöldtetőként kialakított felület. Szerencsés adottság, hogy az ingatlant északról határoló területen lévő irodaépület a közös telekhatártól viszonylag távol helyezkedik el, kellő teret, fényt és levegőt biztosítva a társasháznak. A változatos alaprajzi elrendezésű és méretű lakások mindegyikéhez nagyméretű terasz tartozik. Az egymás fölött elhelyezkedő teraszok egyben megfelelő védelmet is jelentenek a napsugárzás okozta nyári túlmelegedés ellen.

Látványterv

Az energiatakarékosságra a beruházóval egyetértve különös figyelmet fordítottunk. A lakások hő-, és használati melegvízzel történő ellátása valamint a fűtés-hűtés hőszivattyúval segítségével történik. Az épületek pórusbeton homlokzati falai fokozott külső hőszigeteléssel ellátva készülnek, ezért a falak hőátbocsátási értéke jóval meghaladja a szabvány által előírt aktuális értéket. A homlokzati nyílászárók hőhídmentes műanyagszerkezetek, háromrétegű üvegezéssel, redőnnyel ellátva. Mindezeket kiegészítve a tetőn napelemek kerülnek elhelyezésre.

Látványterv

 

Kajdócsi Jenő

 A teljes cikket mégtöbb képpel itt találjátok:
http://epiteszforum.hu/ujbudai-tarsashazak-terve-kajdocsi-jeno-es-csapata

Cikkek, megjelenések

Karácsony

Karácsony

Mindenkinek meghitt, áldott karácsonyt és boldog új évet kívánunk!

Pro Architectura Díj

Pro Architectura Díj

Abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy Újbuda önkormányzata Pro Architectura díjjal jutalmazta Kajdócsi Jenőt a Szurdok utcai társasház tervezői munkájáért.

Év homlokzata 2018 különdíj

Év homlokzata 2018 különdíj

Szurdok utcai társasházunk különdíjat nyert az Év Homlokzata 2018 pályázaton. A szakmai zsűri 65 pályázó közül választotta ki a díjazottakat.