HU / EN

Menő budapesti lakások: erdei palota az egyik legbüdösebb csomópont mellett

Kajdócsi Jenő otthonáról akkor hallottam először, amikor a lányánál, Eszternél jártam, aki egy szuper lakást rendezett be magának Pesten, a Barát utcában, ami egészen varázslatos része a városnak: egy kis Buda az egyébként elég romos Blaha közelében.

Eszter lakása ötletes, szerethető, úgyhogy nem csoda, hogy felkaptam a fejem, amikor szólt, hogy tud egy legalább ugyanolyan jót: a szülei lakását, amit apukája tervezett. Aztán elkezdtük nézegetni a képeket a laptopján, és el sem hittem, hogy ennyire menő hely is épülhet Budapesten.

A Moszkva tér mellett.

Amikor múlt héten mentem lakásnézőbe, körülbelül hasonló döbbenetcunamin mentem keresztül, mint amikor tavaly ősszel Eszternél jártam: eleinte gyanakodtam a környék miatt, főleg, mert tudjuk, hogy néz most ki a Moszkva, aztán befordultam egyetlen mellékutcát, és hirtelen egy tök másik világban találtam magam: Jenő otthonához a Városmajoron keresztül lehet bejutni és ha ritkán sétálsz erre, el sem hiszed, hogy egyetlen utcányira vagy Budapest egyik legzajosabb és egyik legnagyobb forgalmú terétől:

Aztán belépsz a lépcsőházba, aminek a liftje csak a földszinten és a legfelső emeleten áll meg, ott, ahol Kajdócsi Jenő egy galamb lakta padlástérből alakított ki új otthont magának, és leesik az állad.

A tetőt megemelték, de nem nagyon, így is elég magasról indult és meredeken emelkedik ahhoz, hogy még a legalacsonyabb ponton is csak fejmagasság fölött dőljön be, középen meg szerintem vagy nyolc méterrel húzódik a padló fölött: óriási a tér, ilyet tényleg nagyon ritkán látsz, amit tovább fokoznak a középen elhelyezett bevilágítók, ezeken át ömlik be a fény.


Az alsó szint látszólag egyetlen nagy tér nappalival, étkezővel, konyhával és terasszal, de olyan tér, hogy attól leesik az állad, mert a hely őrült menő egészében nézve, de akkor is, ha elkezdesz vacakolni a részletekkel: a negatív falba elhelyezett igényes dísztárgyakkal, a tökéletesen megválasztott bútorokkal, a kandalló-cserépkályha kombóval, a hatalmas fagerendákkal, a kis olvasósarokkal, vagy épp azzal, ahogy a konyha keretes szerkezetű kőpultjával eltakartak tartószerepet betöltő vasrudakat. 

A teljes cikket mégtöbb képpel itt találjátok:
http://varosban.blog.hu/2015/05/15/meno_budapesti_lakasok_erdei_palota_az_egyik_legbudosebb_csomopont_mellettCikkek, megjelenések

Karácsony

Karácsony

Mindenkinek meghitt, áldott karácsonyt és boldog új évet kívánunk!

Pro Architectura Díj

Pro Architectura Díj

Abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy Újbuda önkormányzata Pro Architectura díjjal jutalmazta Kajdócsi Jenőt a Szurdok utcai társasház tervezői munkájáért.

Év homlokzata 2018 különdíj

Év homlokzata 2018 különdíj

Szurdok utcai társasházunk különdíjat nyert az Év Homlokzata 2018 pályázaton. A szakmai zsűri 65 pályázó közül választotta ki a díjazottakat.