HU / EN

Újbudai társasházaink az Építészfórumon

A passzív energiahasználat népszerűsége Újbudán

Nemrég adták át a Kajdócsi Jenő tervezte újbudai épületegyüttes utolsó tömbjét. A lakásokat az átgondolt kialakításnak, és az energiahatékony megoldásoknak köszönhetően szinte már mind belakták. Bán Dávid írása.

Az utolsó lakók is lassan birtokba veszik azt az újbudai, három tömbből álló társasházat, amit Kajdócsi Jenő és munkatársai terveztek, és amiről korábban az Építészfórum is beszámolt. Egy korábbi kelenföldi gyárépület teljes lebontásával felszabadult telek nagy részét már az elmúlt években lakóház céljára beépítették, az utolsó, nem éppen szokványos, hosszúkás darabján pedig most készült el a megrendelt 44 lakás és 4 iroda. A három épülettömb síkjait egymáshoz képest elhúzva alakították ki, így a lakások egymást kevésbé zavarják, szellősek, megfelelő benapozást kapnak. 

A jól elhelyezett tömbökhöz, a szokatlan terepviszonyokat kedvezően kihasználva épültek volna ki a gépkocsibejárók, ezen azonban a kerületi építési szabályzat rugalmatlansága miatt több ponton módosítani kellett. A terveken egy szálkás fedésű, a terepben szinte észrevétlenül eltűnő megfelelő zajvédő falakkal ellátott autólehajtó szerepelt. Ilyen formában nem tudott megvalósulni, igaz az építészeknek sikerült olyan megoldást találniuk, amely a jogalkotás kedvező fordulata esetén ezt a „félbehagyott” megoldást teljessé tehetné. Ugyanezen okból kellett módosítani az épületek gyalogos összeköttetésének útvonalán is, amely a tervekben a szomszéd épületek parkolójának síkjához igazodva, süllyesztett passzázsként ért volna el az új épületek bejárataihoz, e helyett azonban a földszint magasságában, a lakások előtt kellett elhúzni a gyalogos bejáró útvonalakat.földszinti alaprajz
A beruházó szerencsésen érzékeny volt a tervek finomságaira, amiket a kiviteli terveken és a kivitelezés során is jól tudott érvényesíteni, így az építészeti összkép sikeresen valósult meg. Az első tömböt két évvel ezelőtt, az utolsót nemrég adták át, így bizonyos mértékben a házak belakása még folyamatban van, a kertbe tervezett létesítmények, pergolákat is csak most kezdik el használni, illetve az ezeket befutó zöld növényzet sem teljes még. Nádorliget utcai társasház - építész: Kajdócsi Jenő - fotó: Zsitva Tibor
A házak jól elgondolt elrendezése, a sarkokra tájolt, egymást csak a legszükségesebb mértékben zavaró lakások mellett a megvalósult energiahatékony megoldások tették egyértelműen vonzóvá a beruházást. Az alsó szinten elhelyezett gázfelhasználás nélküli, zajtalan hőszivattyú látja el a tömböket, amelynek hatékonyságát minden lakó a saját igényeinek megfelelően, a központi vezérlő számítógépen keresztül szabályozhatja. A sikeresen működő rendszer híre hamar továbbterjedt, Kajdócsiék a szintén a kerületi Szurdok utcában épülő, hasonló módszerrel A+ energia besorolású társasházának lakásai már el is keltek, a visszajelzésekből egyértelműen kiderült, hogy ebben komoly szerepet játszott az épület passzív energiarendszere.
Nádorliget utcai társasház - építész: Kajdócsi Jenő - fotó: Zsitva Tibor

Bán Dávid

Mégtöbb képet az Építészfórum oldalán találhattok:
http://epiteszforum.hu/a-passziv-energiahasznalat-nepszerusege-ujbudan


Cikkek, megjelenések

Karácsony

Karácsony

Mindenkinek meghitt, áldott karácsonyt és boldog új évet kívánunk!

Pro Architectura Díj

Pro Architectura Díj

Abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy Újbuda önkormányzata Pro Architectura díjjal jutalmazta Kajdócsi Jenőt a Szurdok utcai társasház tervezői munkájáért.

Év homlokzata 2018 különdíj

Év homlokzata 2018 különdíj

Szurdok utcai társasházunk különdíjat nyert az Év Homlokzata 2018 pályázaton. A szakmai zsűri 65 pályázó közül választotta ki a díjazottakat.